Metaal Nederland komt op voor de belangen van de Nederlandse metaalindustrie, waaronder basismetaal en gieterijen. Dit zijn ondernemingen die uit metaalertsen zuivere metalen vrijmaken, bedrijven die ingezamelde recyclematerialen voor hergebruik omsmelten en opwerken en gieterijen. Metaal Nederland vertegenwoordigt ruim 80% van de in Nederland gevestigde metallurgische industrie (bedrijven met rechtspersoonlijkheid en 20 of meer medewerkers) en de grootste gieterijen in ons land. Onze bedrijven vertegenwoordigen in Nederland ruim 50.000 voltijdsbanen (direct/indirect) en EUR 6 miljard exportwaarde (Nyfer, 2012). Metaal Nederland is opgericht op 11 mei 2021.

Ontstaansgeschiedenis

Metaal Nederland is opgericht op 11 mei 2021 en is ontstaan uit een fusie tussen AVNeG en VNMI. De Algemene Vereniging van Nederlandse Gieterijen (AVNeG) werd opgericht in 1932. De Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) was de brancheorganisatie van Nederlandse producenten van ruwe metalen en metaallegeringen en halffabricaten daarvan en werd opgericht op 7 december 2000. VNMI was vanaf die datum de rechtsopvolger van de volgende brancheorganisaties NFI (Vereniging voor de Nederlandse Non-Ferro Industrie), NIJSI (Vereniging voor de Nederlandse IJzer- en Staalindustrie), VNAI (Vereniging Nederlands Aluminium Instituut) en SBM (Stichting Basismetaalindustrie en Milieu).

Lidmaatschap

Onze leden

Visie

Metaal Nederland streeft naar een gezonde en duurzame ontwikkeling van de Nederlandse metaalindustrie, gekoppeld aan een stevige inbedding in de samenleving als een gewaardeerde, competitieve, innovatieve en verantwoordelijke industrie.

Missie

Door haar activiteiten draagt Metaal Nederland bij aan de positie van de metallurgische industrie en haar producten als essentieel onderdeel van een innovatief, duurzaam en welvarend Nederland.

Samen sterker

Metaal Nederland staat voor samenwerking in de metaalketen. Naast samenwerking in Nederland, werkt Metaal Nederland óók op EU-niveau samen. Metaal Nederland is aangesloten bij twee EU-koepels: Eurometaux, de non-ferro vereniging, en CAEF, de vereniging van gieterijen.

Onze leden

Bij Metaal Nederland zijn bedrijven aangesloten die zich bezighouden met de productie van en/of eerste verwerking van ‘metalen in primaire vorm’. Dit zijn ondernemingen die uit metaalertsen de zuivere metalen vrijmaken. Maar ook de secundaire metaalproducenten, die ingezamelde recyclematerialen voor hergebruik omsmelten en opwerken, behoren tot deze groep. Daarnaast tevens de ondernemingen die zich bezighouden met de zogeheten ‘eerste’ bewerkingen van deze metalen. Denk hierbij aan producenten van stalen buizen, ijzer- en staalwalserijen, draadtrekkerijen, non-ferro smelterijen, – walserijen, – trekkerijen en – extrusiebedrijven en thermische verzinkerijen. Tot slot, zijn ook hoogwaardige Nederlandse industriële gieterijen aangesloten. Van kleine handvorm gieterijen tot grote seriematig producerende bedrijven, die onderdeel uitmaken van een multinational. Het merendeel bestaat uit ferro gieterijen, enkele bedrijven gieten non-ferro of aluminium.

Activiteiten Metaal Nederland:

Overleg op het hoogste niveau

Metaal Nederland zit aan tafel met de politieke en ambtelijke top voor de metallurgische industrie. Daarnaast overlegt Metaal Nederland regelmatig met metaalgerelateerde branches om de samenwerking effectiever en efficiënter te maken.

Breed netwerk

Metaal Nederland beschikt over een breed netwerk in politiek en ambtelijk Den Haag. Daarnaast schakelt Metaal Nederland regelmatig met de leden op hoog niveau en zijn er goede contacten met NGO’s, vakbonden en metaalgerelateerde branches. Metaal Nederland vertegenwoordigt Nederland in invloedrijke Europese zusterorganisaties.

Constante aandacht voor klimaat en energieefficiëntieverbetering

Metaal Nederland – en haar voorlopers AVNeG en VNMI in het verleden – hebben continu aandacht voor deze onderwerpen. Zo is in 2019 een Routekaart Klimaat 2030 ontwikkeld om ervoor te zorgen dat gieterijen en bedrijven in de Nederlandse basismetaal tijdig klimaatmaatregelen kunnen treffen.

Circulaire economie en milieu

Dankzij de activiteiten van Metaal Nederland hebben de leden regulier rechtstreeks contact met ambtelijk Den Haag over ontwikkelingen op het vlak van circulaire economie en milieu.

Aandacht voor grondstofgebruik en MVO

Metaal Nederland ondersteunt actief de efficiënte inzet van grondstoffen en metalen. Daarnaast is Metaal Nederland initiatiefnemer van het IMVO-convenant metaalketen. Dit convenant beoogt het niveau van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) in de internationale metaalketen stapsgewijs te verbeteren.

Actieve belangenbehartiging

Metaal Nederland communiceert actief over de metaalsector via Twitter (circa 1.300 volgers) en LinkedIn. Metaal Nederland is dé spreekbuis van de basismetaalproducenten en gieterijen in Nederland.

Mogelijkheid tot netwerken

Leden van Metaal Nederland krijgen volop de kans om te netwerken bij de Algemene Ledenvergadering (ALV) en bij informele bijeenkomsten voor bedrijven, partners, organisaties en de politiek. Hiernaast organiseert Metaal Nederland inhoudelijke themabijeenkomsten voor het delen van ‘best practices’ bij gedeelde uitdagingen, zoals bijvoorbeeld het nieuwe overheidsbeleid in Den Haag en Brussel m.b.t. het klimaat, de circulaire economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).